Engelli Çocuklar İçin Sporun Tanımı: Mutluluk!

Engelli Çocuklarda Fiziksel Aktivite ve Spor

Çocukluk ve ergenlik döneminde kazanılan alışkanlıklar, tutumlar ve davranışlar ilerleyen yaşlarda da devam eder. Birey gelişim döneminde edindiği alışkanlıklara göre hayatını şekillendirir. Çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde sporun dahil olduğu aktivitelere katılmaları, onları fiziksel ve psikolojik açıdan geliştirir. Sporu hayatının bir parçası olarak benimsememiş sedanter yaşama bağlı yaşayan ya da gelişen çocuklarda ilerleyen yaşlarda birçok kronik hastalık görülebilir. Düzenli olarak spor yapılması ile bu risk ortadan kaldırılarak emosyonel ve fiziksel sağlığın kazanılması kolaylaşır.

 

Peki engelli çocuklar spora nasıl dahil olmalı?

Engelli çocukların sportif faaliyetlere dahil olmaları oldukça önemlidir. Çocuğun ailesi ve çevresel faktörlerin etkisiyle spor aktivitelerine katılması sınırlanabilir. Engelli çocukların sportif faaliyetlere dahil olması için eğitimli ve güvenli spor okullarından birini seçmek gerekir. Çocuğun spora dahil edilmesi  antrenör, fizyoterapist, doktor ya da diğer sağlık ekiplerinin değerlendirmesiyle, tıbbi fonksiyonel ve uygun spor dalı seçilmelidir.

Engelli sınıflarında diğer bireylerde olduğu gibi ergenlik dönemindeki çocuklar reşitleriyle eşit şartlarda spora dahil olmalıdır.

 

Engelli Çocuklar İçin Sporun Tanımı: Mutluluk!

Engelli çocukların spora dahil olması için engellerinin oluşturduğu limitasyonları en aza indirgemek gerekir. Çocuğun sahip olduğu yeteneklerini ve yapabileceği şeyleri ortaya çıkararak zevk alabileceği oyunları seçmek önemlidir. Engelli çocuğun fiziksel aktivitelere dahil olması onun motivasyonunu artıracak ve mutlu bir birey olmasını sağlayacaktır. Düzenli olarak spor yana engelli bireyler, engelinden dolayı ortaya çıkabilecek komplikasyonları azaltarak yaşam kalitesini artırırlar. Hayata pozitif bakarak sosyal hayata dahil olmaya devam ederler.