Jimnastiğin Çocuklar İçin Önemi Nedir?

Spor yapmanın çocuklara olan faydası tartışılamayacak kadar önemlidir.  Jimnastik hem erkek çocuk hem de kız çocuklarına hitap eden ruhsal ve fiziki gelişimlerini sağlayan önemli bir spor dalıdır. Jimnastik tüm spor branşlarının önünde yer alır. Temel spor eğitimi olarak jimnastikle spor hayatına başlayan çocuklar ilerde branş değişikliği yaptığında, diğer sporculardan bir adım önde spor hayatına devam eder. Düzenli olarak jimnastik yapan çocukların kısa sürede fiziki gelişimi ve estetik görüntüsü değişir. Jimnastik zamanla çocukların vücut kas kitlelerini sağlar ve boylarına göre orantılı bir kilo dağılımı yapar.

Jimnastik yapan çocuklar kısa sürede; çabukluk, denge, sinir kas koordinasyonu, kuvvet, kontrol ve vücudunu bilinçli bir şekilde kullanmaya başlar.

 

Jimnastiğin Çocuklara Fiziksel ve Sportif Açıdan Faydaları Nedir?

Çocuklara jimnastik yaptırmanın amacı yukarıda da belirttiğimiz gibi; sinir- kas koordinasyonunu güçlendirmeye yardımcı olmak, kardiyovasküler dayanıklıklarını artırmaya destek olmak, esnekliğini ve kuvvetini geliştirmektir.

Çocukların boy ve kilo uygunluğu günlük yaşamı olumlu yönde etkilerken ayrıca spor faaliyetlerini de düzenli olarak sıkıntı yaşamadan gerçekleştirmesine yardımcı olur.  Peki jimnastik nedir? Jimnastiğin tanımını yaparken; kişinin kuvveti, koordinasyonu, hızı, dayanıklılığı, esnekliği ve bu unsurların birbiriyle bağlantısını artırarak yapılan çalışmalar diyebiliriz.

Çocukların motor becerilerinin (çeviklik, esneklik, dayanıklılık, kuvvet vs.)  geliştirilmesinde en önemli spor Jimnastiktir. Küçük yaşlarda düzenli olarak jimnastik yapan çocuklarda sıçrama, koşma ve tırmanma gibi lokomotor dediğimiz hareket devresini geliştirdiği gözlemlenmiştir.

Fiziksel aktiviteler toplum sağlığının gelişmesi ve korunmasında önemli bir faktördür. Çocukların erken yaşlarda jimnastikle tanışmaları gelişim ve büyüme süreçlerinde hayati bir önem taşır.

Jimnastik yapan çocukların erken yaşlardan itibaren; fizyolojik, psikolojik ve fiziksel olarak hayatları olumlu etkilenir ve yaşamlarını diğer çocuklardan birkaç adım daha önde, optimum verimlilikte sürdürmelerini sağlar.  Çocukların yetkinliği, yapabilecekleri ve fiziksel ve ruhsal durumları göz önüne alındığında onlar için sporun temeli jimnastiktir.

Çocuklar jimnastikle birlikte olumlu alışkanlıklar edinmeye başlayarak sağlığını korumaya erken yaşta bilinçli olarak gelişmeye başlar. Bu alışkanlıkların erken yaşta kazanılması oldukça önemlidir. Çağımızın hastalığı olan obeziteden korunmasına büyük oranda destek olacaktır.  Maalesef çocukları TV, internet ve telefon gibi  olumsuz etkileyecek şeylerden uzak tutmanın en güzel yollarından birisi de spordur.

 

Jimnastiğin Çocuklara Sosyal ve Zihinsel Açıdan Faydaları Nelerdir?

Erken yaşta jimnastiğe başlayan çocuklarda bir süre sonra ilk geldiği zamanlardaki dikkat ve algı durumunun değiştiğini gözlemliyoruz. Zamanla çocukların dikkat ve algı seviyeleri maksimum seviyeye çıkarak konsatrasyon süreleri uzuyor. Çocukların jimnastik yaparken her şeyi deneyerek yapmaları özgüveninin gelişmesine büyük oranda katkıda bulunuyor. Jimnastik yapan çocuklar kısa sürede arkadaşlarıyla iletişim kurarak sosyalleşmeye başlıyor. Bebeklikten belirli yaşa kadar evde bakılan ve sosyal hayata adapte olamayan çocukların kısa sürede sosyalleştiğine ve rahatlıkla kendini ifade eden mutlu bir birey olduğuna şahit oluyoruz. Çocuklar jimnastikle birlikte ne istediğini bilen ve bilgi alışverişi yapan bir birey haline geliyor.

 

Özetleyecek olursak jimnastiğin çocuklara faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Vücudunu bilinçli bir şekilde kullanarak dayanıklılık ve esneklik kazanma,

Özgüveni yüksek, dışa dönük ve sosyal bir birey olma,

Hiperaktif çocuklarda daha sakin davranış durumu,

Duruş bozukluklarını ve duruş alışkanlıklarını düzeltebilmesi,

Yaşıtlarından farklı olarak daha olgun bir birey olma,

Kemik ve kas sisteminin güçlü ve dayanıklı hale gelmesi,

Kas-sinir koordinasyonunun maksimum seviyeye çıkması

Denge sorununu ortadan kaldırma,

Diğer çocuklardan daha fazla girişken ve aktif olma,

Spor dışında da diğer çocuklardan daha başarılı olma,

Spor yapmayan çocuklara oranla sorumluluk sahibi olmayı bilme…